Bursa’dan Ankara’ya Metal İşçilerinin Direnişi Devam Ediyor: Türk Traktör İşçileri de İsyanda!

Bursa’da Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. ile başlayıp Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş, MakoElektik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Coşkunöz Metal Form A.Ş., Ototrim Panel Sanayi ve Ticaret A.Ş., Ford Oto Sanayi A.Ş.’inde gerçekleştirilen eylemler ile büyüyen metal işçilerinin direnişine 21 Mayıs’ta Ankara’da yer alan Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. işçileri de katılmıştır.

Türk Metal Sendikası’yla Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) isimli işveren sendikasının Bosch San. ve Tic. A.Ş. için akdettiği toplu iş sözleşmesinde belirlenen koşulların kendilerinin yaptıkları toplu sözleşmelerden çok daha iyi şartlara sahip olmasından dolayı üyesi oldukları Türk Metal Sendikası’na tepki gösteren işçilerin eylemleri hızlı bir şekilde yayılmıştır.

İlk olarak yemekhanelerde masalara kaşık-çatal vurarak tepkilerini gösteren işçiler sendika ve işveren tarafından dikkate alınmayınca bir vardiya fabrikadan çıkmayarak, diğer vardiyalar da dışarıda bekleyip üretimi durdurarak toplu bir şekilde Türk Metal Sendikası’na istifalarını sunmaya başlamışlardır.

Eylemler bir taraftan Ankara, Eskişehir, Sakarya, Kocaeli gibi şehirlerdeki fabrika işçilerinin de katılımıyla büyüyerek devam ederken; Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş, Coşkunöz Metal Form A.Ş., Mako Elektik Sanayi ve Ticaret A.Ş., ve Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. gibi şirketlerde ise işçilerle işverenlerin bazı maddeler üzerinde uzlaşması sonucunda sonlandırıldı.

Ankara’da yer alan Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.’nin imalat fabrikasında çalışan işçiler de 21 Mayıs’ta üretimi durdurarak bu sürece katılmışlardır. İşçiler, işverenle işbirliği içinde olduğunu öne sürdükleri sendikanın fabrikadan gitmesini, kendi temsilcileri aracılığıyla sundukları taleplerin kabul edilmesini istemektedirler. Ankara’da son olarak Ortadoğu Rulman Sanayi ve Tic. A.Ş.’ne ait fabrikanın çalışanlarının da toplu olarak istifa etme kararı aldığı bilinmektedir.

MAZLUMDER Ankara Şubesi olarak, Şube Başkanı Abdurrahman Ünlü ve Şube Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Can Çağlayan, Sacide Uras ve Emek Adalet gönüllüsü Ali Altıntaş'ın da içinde bulunduğu bir insan hakları gözlem heyeti oluşturarak 26 Mayıs Salı günü Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.’inin işyerinde çalışan işçilere bir ziyaret gerçekleştirilmiştir. İşçi temsilcileriyle yapılan görüşmelerde işçilerin taleplerinin neler olduğu, eylemlerin başlama süreci ve sendikayla ilgili şikayetler dinlenmiştir.

Yapılan görüşmelerde söz konusu işyerinde yetkili olan Türk Metal Sendikası’nın işçinin yanında yer almadığını ifade eden işçiler sendika üyelerinin % 80’e yakın üyesinin sendikadan istifa ettiğini, bundan sonraki süreçte ya kendi sendikalarını kurarak ya da belirledikleri işçi temsilcileriyle işlerini yürütmeyi düşündüklerini belirtmiştir.

İşçiler, fabrikada engelli arkadaşlarının da bulunduğunu ve işten atılma korkusuyla onların kendilerinden daha ağır şartlarda çalışmak zorunda bırakıldığını; ücretler düşük olduğu için sürekli mesaiye kalmak zorunda olduklarını, çalışma saatlerinin devamlı değiştirildiği için uyku düzensizliği yaşadıklarını ve haftalık tatillerinin de mesaiye gittiğini vurgulamışlardır.

Yapılan görüşmeler ve incelemeler sonucunda Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.’nde şu an için toplamda 1200 işçinin grevde olduğu, bunların 800’e yakının üretimin yapıldığı bölümde bulunduğu, 400’e yakınınınsa üretim alanının dışında yer aldığı ve eylemlere devam eden işçilerin içme suyu sıkıntısı çekmekte oldukları tespit edilmiştir.

İşçilerle yapılan görüşmelerde, öncelikli talepler olarak sendikanın fabrikadan gönderilmesi, saat başı beş liralık ücret artışı, kendilerine dayatıldıklarını belirttikleri hafta sonu gerçekleştirilen fazla mesai çalışmalarının tatile çevrilmesi ve hiçbir işçinin işten atılmamasının garanti edilmesi başlıklarının şekillendiği tespit edilmiştir. İşçiler tüm bu şartlar sağlanmadan eylemlerini sonlandırmayacaklarını vurgulamaktadırlar.

Bizler İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) olarak işçiler tarafından öne sürülen taleplerin 2. kuşak insan hakları olarak kabul edilen sosyal ve ekonomik hakların içerik ve ruhunun doğal gereği olduğunu kabul ediyoruz. Adil ücret ve herhangi bir açık ya da örtülü zorlama olmaksızın sendika seçme hakkı konusunda yaşanan ihlallerin sebebiyet verdiği söz konusu eylemlerin hukuka uygun bir şekilde verilen hak mücadeleleri olduğunu vurguluyoruz. Grev ve toplu sözleşme hakkının tamamen sendika bürokrasisine endekslendiği mevcut hukuki düzen bu hakların özüne zarar vermektedir. Konu hakkındaki hukuki mevzuat işçilerin söz konusu haklarını kullanabilmeleri yönünde yeniden düzenlenmelidir.

Meydana gelen ve işçileri üretimi durdurmaya zorlayan hak ihlallerinin temel sebebi mevcut iktisadi düzendir. Kapitalizm insan haklarının açık ya da zımni bir biçimde sistematik olarak ihlal edildiği bir ekonomik sistemdir. Bu bakımdan yetkilileri küresel kapitalist sistemle tam entegrasyona yönelik politikalar uygulamaktan vazgeçmeye, kapitalist sistemin yıkıcılığını yok eden ya da en azından azaltan politikalar uygulamaya çağırıyoruz. Bu bağlamda, iş hayatında meydana gelen çalışma koşullarının ağır olması, düşük ücret, mobbing ve işverenle işbirliği içinde bulunan “sarı sendikalar”dan kaynaklanan hak ihlallerinin tamamına karşı çözümler üzerinde çalışılmalıdır.

Devam eden eylemlerin sonucu ne olursa olsun bu eylemler bizlere göstermiştir ki, işçiler örgütlenerek hiçbir kurum, parti ya da sendikanın desteği olmaksızın tamamen sivil bir şekilde haklarını savunabilmektedirler. 1991’den bu yana, 24 senedir insan hakları mücadelesini sürdüren MAZLUMDER, mücadele tarihi boyunca geri kalan bütün hak mücadeleleriyle dayanışma içinde bulunmayı kendisi için onur kabul etmiştir. Bu bağlamda bu haklı davalarında da emekçilerin yanında yer aldığımızı tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.

MAZLUMDER Ankara Yönetim Kurulu Üyesi

Sacide Uras