İDAMLAR DURDURULSUN

Son dönemlerde Suudi Arabistan ve Mısır'da idam cezalarında ve infazlarda artış görülmekte, İran'da da azalmakla beraber idamlar devam etmektedir. İdamlar daha çok dikkat çekici oranda siyasi mahkumlar için verilmektedir. Bu durum vicdan sahibi herkesi endişelendirmektedir.

Suudi Arabistan geçtiğimiz hafta uluslararası toplum ve BM in karşı çıkmasına rağmen şii toplumundan 37 kişiyi idam etti. Bu yıl idam edilenlerin sayısı 104 ü buldu. Son idamlar Şii muhalefeti yok etmek için ölüm cezasının kullanıldığı iddiasını güçlendirdi. Adil yargılanma ilklerine uygun yapılmayan yargılamada sanıklar, işkence ve kötü muamele altında suçlamaları kabul etmek zorunda kaldıklarını açıkladılar. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi 18 yaşın altındaki çocuklara idam cezasını verilmesini yasaklamış olmasına rağmen idam edilenler arasında 18 yaşın altında çocukların da olduğu görülmektedir.

İdam cezası ile ilgili ilkesel tartışmalar bir tarafa Suudi Arabistan hükümetinin, idamların infazında uluslararası sözleşmeler ve BM'in idam uygulayan ülkelerde idamların infazında uyulması gereken kuralları içeren kararını da ihlal ettiği görülmektedir.

Mısır'da darbe yönetiminin muhaliflere karşı uyguladığı idam kararlarında ki artış Dünya ve Müslüman kamuoyunda ciddi bir endişe oluşturmaktadır.   İran'da son aylarda azalmakla birlikte farklı gerekçelerle idamlar devam etmekte ve dünyada idam cezasını uygulayan ülkeler içerisinde üçüncü sıradaki yerini korumaktadır.

İşgaller, iç çatışmalar sebebiyle gerçekleşen ölümler sıradanlaşmıştır. İsrail'in barışçıl göstericileri öldürmesi ile sonuçlanan müdahaleleri, Batı'ya göçetme isteği ile denizlere açılan mülteci ölümlerini derin bir acı ile tespit ediyoruz.

Bu öldürme ve ölme tablosuna isyan ediyoruz. Bölgenin bütün ülkelerini ve aktörlerini yaşama ve yaşatma için bir irade geliştirmeye davet ediyoruz.

MAZLUMDER ANKARA ŞUBESİ

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2019-04-29