MAZLUMDER Ankara Şubesinde Cumartesi Söyleşilerinin Beşincisi Gerçekleştirildi.

MAZLUMDER Ankara Şubesi’nde Cumartesi Söyleşileri’nin beşincisi gerçekleştirildi.

MAZLUMDER Ankara Şubesi tarafından her ayın ilk Cumartesi günü gerçekleştirilen ve insan hakları bağlamında farklı bir konunun ele alındığı ’Cumartesi Söyleşileri’nin beşincisi MAZLUMDER GYK üyesi İzzet SALDAMLI'nın katılımıyla 'Emeğin Katledildiği Adres: Soma'da Ne Oldu?' başlığıyla MAZLUMDER dernek binasında gerçekleştirildi.

Yaşanan facianın ardından MAZLUMDER tarafından yürütülen rapor çalışması kapsamında bölgeye sıklıkla giden Saldamlı konuşmasında, 'İnsan emeğinin zor ve rıza arasında sömürüsünün Soma'da müesses kılındığına şahit oluyoruz. İntiharla kaza arasına sıkıştırılan emek cinayetlerine bir kez daha Soma’da şahit oluyoruz.' diyerek karların artış oranı ile emek cinayetlerindeki artışın paralel olarak devam ettiğine dikkat çekti.

“Emek cinayetlerini sömürü arttırıyor”

Soma’da gerçekleştirilen emek sömürüsünün ‘emek cinayetlerini’ arttırdığını belirten Saldamlı, 'Maliyetler düşürülüp karlar maksimize edildiğinde insan emeğinin insanın kendisine yabancılaştığına, insani yaşamın insansızlaştırıldığına Soma’da bir kez daha tanık oluyoruz. Kömür maliyetlerini 130 dolar/tondan, 23 dolar/tona düşürdüğünü kıvançla beyan eden örgütlü sermaye patronunun vicdansızlığını bir kez daha görüyoruz. Bu düşük maliyetin işçinin canı pahasına gerçekleştiğini Soma'da bir kez daha haykırıyoruz.' şeklinde konuştu.

“Soma’da yaşanan, insanın insana kulluğunun yasalarla kutsandığı çağın sonucudur”

Konuşmasında birçok açıdan 'Soma'da ne oldu?' sorusunu cevaplamaya çalışan Saldamlı, "Soma’da olan şey, emeğin/mazlumun/mahrumun sömürüsünün endüstriyel ortaçağının adıdır. Kölecilik tarihinin modern bir izdüşümüdür. İnsanın insana kulluğunun yasalarla kutsandığı, henüz ve hala kömürün kansız üretilemediği çağın adıdır. Tamahkâr hırsın ibadet saikiyle sermayeleştiği, insan canının maliyet hesaplarında 'sarf malzemesi' olarak kayıtlara geçtiği yerin adıdır." dedi.

“Aleyhine de olsa hakkı ve adaleti ayakta tutacak insan ve mekanizmalara muhtacız”

Saldamlı, 'Başkasının mazlumiyetine/mahrumiyetine seyirci kalacak her türlü düşünce/eylem varlığımız Soma'da sorumludur. İnsanın insanca yaşama ve çalışma hakkını gasp edenlere karşı erdemli birliktelikler oluşturmadıkça, insan onurunu ve emeğini siyaset/sermaye/sendika/sivil toplum menfaat/beka ve geleceğine peşkeş çektikçe Soma’lar hep olacaktır.' diyerek Soma'da yaşananlarla, kendi aleyhine bile olsa hakkı ve adaleti ayakta tutacak insanlara ve mekanizmalara ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunun tekrar ortaya çıktığının altını çizdi.

Söyleşi soru-cevap kısmıyla beraber sona erdi.

Soma’da 13 Mayıs 2014 yılında yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından MAZLUMDER alanında uzman kişilerden oluşan yaklaşık kırk kişilik bir insan hakları gözlem heyeti, kazanın yaşandığı coğrafyaya gitmiş ve raporlama faaliyeti için çalışmalarda bulunmuştu. MAZLUMDER ekibi tarafından hazırlanan rapor yaşanan facianın yıldönümünde yayımlanacak.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2015-05-05