MAZLUMDER’de “İslam’ın Siyasal Tarihi” başlıklı programın ilki gerçekleştirildi.

MAZLUMDER Ankara Şubesi tarafından organize edilen ve Kadrican Mendi’nin konuşmacı olarak katıldığı “İslam’ın Siyasal Tarihi: Kavramlar, Süreçler, Tartışmalar” başlıklı programın ilki gerçekleştirildi.

MAZLUMDER Ankara Şubesi tarafından organize edilen ve Kadrican Mendi’nin konuşmacı olarak katıldığı “İslam’ın Siyasal Tarihi: Kavramlar, Süreçler, Tartışmalar” başlıklı dört aylık programın “Peygamberin Mirası ve İlk İki Yüzyıl” başlıklı ilki Pazar günü Ankara’da yer alan MAZLUMDER dernek binasında yapıldı.

Geniş katılımla gerçekleştirilen ve soru ve katkılarla ilerleyen programda, Mendi söz konusu programın bir “ders” olarak değil ''tartışma'' olarak anlaşılması gerektiğini belirtirken, İslami temel kavramlar üzerinden Hz. Peygamber’in siyasal mirasının ne olduğu konusu masaya yatırıldı. Hz. Muhammed’in doğrudan siyasi bir model ya da varis bırakmadığının ifade edildiği tartışmada, ulul emr, ehl-i hal vel akt gibi kavramlarla kendisine ifade bulan İslam toplumunun dinamizminin Hz. Peygamber’in en büyük mirası olduğu ifade edildi.

Programın ikinci bölümünde devlet ve toplum ilişkileri bağlamında Hz. Muhammed’in ölümünden sonra yaşanan süreç tartışmaya açıldı. Hz. Ebubekir’in, Hz. Ömer’in, Hz. Osman’ın ve Hz. Ali’nin hilafetlerinin ve sonrasında da Ümeyyeoğullarının kurduğu saltanatın tartışıldığı bölümde, ilk dönem İslam toplumunda iktidar sahiplerini sınırlandırabilecek ve hukuki, toplumsal, siyasi süreçlere müdahil olabilecek toplumsal dinamizmin ve canlılığın niteliği irdelendi.

Yaklaşık 3 saat süren programın ikincisi 20 Mart Pazar günü Ankara’da Mithatpaşa Caddesi 62/4’te yer alan dernek binasında gerçekleştirilecek.

MAZLUMDER Ankara Şubesi

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-02-22
E-posta: ankaramazlumder[a]gmail.com | Telefon: 0312 435 77 95 | Faks: 0312 435 77 98