NEKBE (BÜYÜK FELAKET) GÜNÜNÜ ANIYOR VE ÖZGÜR FİLİSTİNİ DESTEKLİYORUZ

NEKBE (BÜYÜK FELAKET)  Nedeniyle İsrail Konutu Önünde STK’larla birlikte yaptığımız Basın açıklaması:

NEKBE (BÜYÜK FELAKET) GÜNÜNÜ ANIYOR VE ÖZGÜR FİLİSTİNİ DESTEKLİYORUZ

Nekbe, İsrail tarafından Filistinlilerin sistemli bir şekilde yurtlarından sürülmesidir.

Nekbe, 1948 de 550’den fazla köyün yakılıp yıkılarak zorla sahiplerinin elinden alınması ve 700 binden fazla Filistinlinin yurtsuz bırakılmasıdır.

Nekbe, bugün ve her gün tüm Filistinlilerin hafızasına kazınmış bu trajedinin unutulmamasıdır.

Nekbe, 71 yıldır Filistinlilerle ve dünya Müslümanlarıyla yaşayan bir gerçeklik ve Siyonist zulmün adıdır.

Bugün, 15 Mayıs 1948 öncesinde ve sonrasında, Siyonist İsrail Rejimi ve çeteleri tarafından yapılan saldırı ve katliamlarla yurtlarından çıkarılan, öldürülen, topraklarına ve mülklerine el konan Filistinliler için buradayız.

Bugün: 15 Mayıs, Filistinlilerin büyük bir felakete uğratıldığı gündür. O günden bugüne 71 yıldır, Onbinlerce Filistinli öldürülmüş, Yüzbinlerce Filistinli de yurtlarından sürülerek, başta Lübnan, Ürdün ve Suriye olmak üzere pek çok coğrafyada mülteci durumuna düşürülmüş, vatansız bırakılmışlardır.

Ürdün'de 2 milyondan fazla, Suriye'de 500 bin, Lübnan'da 400 bin civarında Filistinli mülteci, çok zor şartlar altında yaşamlarını idame ettirmeye çalışmaktadır. Bunların dışında, 1.5 milyon Filistinli mülteci ise hala kamplarda yaşamaktadır.

Filistinliler, mülteci oldukları ülkelerde, her türlü sistematik insan hakları ihlalleri ile karşı karşıyadırlar. Mültecilerin çoğu, bulundukları ülkelerde, vatandaşlık hakkı alamadığından, bu ülkelerin imkânlarının sınırlı olması ve bunun dışındaki başka sebeplerle çalışma, eğitim ve sağlık imkanlarına ulaşma konusunda pek çok sorunla yüz yüze kalmaktadırlar.

Filistinliler, sadece 1948 yılında değil, 1967 Arap -İsrail savaşında ve sonrasında daha birçok kez yurtlarından edilerek vatansızlığa, mülksüzlüğe ve yoksulluğa mahkûm edilmişlerdir.

Başta Gazze şeridinde, büyük bir ambargo altında yaşayan 2 Milyon Filistinli olmak üzere, Filistin dışında yaşayan 5 milyondan fazla mülteci ve bütün Filistinliler, hayatlarını birçok imkânsızlıklarla birlikte ağır şartlar altında sürdürebilmektedir. İsrail rejiminin uyguladığı ambargolar yanında, Mısır'ın Refah Kapısını sık sık kapatması da Gazze'de yaşamı daha da ağırlaştırmaktadır.

Birleşmiş Milletlerin 1948 yılında aldığı 194 sayılı kararı, evlerinden ve yurtlarından edilmiş olan Filistinlilere ve onların bugün yaşayan torunlarına, vatanlarına dönme hakkını tanımaktadır. Son bir yıl içinde İsrail sınırlarına yapılan Büyük Dönüş Yürüyüşlerinde 260'tan fazla Filistinli şehit edilmiş, 6800’den fazla da yaralanmıştır.

Buradan, Türkiye yetkililerini Filistinlilere vize kolaylığı sağlamaya ve Filistinlilerin sorunlarının çözümünde daha çok çaba harcamaya; başta İslam Ülkeleri olmak üzere bütün Uluslararası toplumu, İsrail'in saldırganlığına karşı durmaya; Filistinlilerin evlerine dönüş hakkı başta olmak üzere, tüm sorunlarına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Bu vesileyle Mavi Marmara'da uluslararası sularda, İsrail'in hukuksuz saldırısıyla şehit edilen 10 kardeşimizi buradan rahmetle anıyor, yakınlarına tekrar başsağlığı diliyoruz.

Mazlumder olarak, Nekbe Günü çağrımıza duyarlı davranıp buraya kadar gelen siz değerli STK temsilcilerine ve davetimize icabet eden tüm diğer katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Mazlumder Ankara Şubesi Adına

Genel Başkan Yardımcısı Osman YURT