Ölümünün Yıl Dönümünde Rachel Corrie’yi Anıyor ve “Halepçe Katliamı”nın Sorumlularını Bir Kez Daha Lanetliyoruz!

Amerikalı insan hakları aktivisti Rachel Corrie 16 Mart 2003’te Filistin’in Gazze Şeridi’nin Refah kentinde;  Filistinli bir doktorun evini ve ailesini yok etmeye çalışan işgalci İsrail güçlerini engellemeye çalışırken askeri buldozer ile ezilerek 23 yaşında yaşamını yitirmişti.

Rachel Corrie Gazze’de ortak insani değerlerin, adaletin ve Filistin halkının adı “direniş” olan onur mücadelesinin yanında saf tutarken katledildiğinde, 1948 yılından bu yana sistematik bir hal almış işgalin, sömürünün ve zulmün karşısında dimdik durmuş, bir kez olsun geri adım atmamıştır. Zulme kör, sağır ve dilsiz kalan Dünyaya  verdiği bu ders ile ismine asla kapanmayan bir parantez açılan Rachel Corrie, farklı kültür ve dinlerden de olsa zulüm karşısında yan yana saf tutanların, aynı namlunun ucundan aynı nefretle izlenenlerin hikâyesini, yaşamı ortaya koyarak yeniden yazmıştır.

Dünya bu gün ikircikli adalet anlayışı ile hala kör, hala sağır ve dilsiz; Gazze hala açık hava hapishanesi, Filistin hala onur mücadelesinin başkenti ve hala intifadadır.

Ölümünün yıl dönümünde, Filistin’den ailesine yazdığı bir mektupta “biz hepimiz başka çocukları merak eden çocuklarız” diyen Rachel Corrie’yi anıyor ,dünya vicdan günü olarak anılan bu günde herkesi insanlığa karşı vicdanlı olmaya davet ediyor ve onun canını vermekten imtina etmediği o topraklardaki Filistinlilerin haklı mücadelelerinde her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz.

Halepçe

Yine 28 yıl önce bu gün tüm insanlığın savaşın korkunç yüzüne tekrardan şahit olduğu, binlerce
masum insanın;  sivil, yaşlı ve çocuk hatta canlı cansız ayrımı yapmaksızın büyük yıkıma yol açan, ölüme ve yaralanmalara sebebiyet veren modern “kitle imha silahları”yla bir anda katledildiği Halepçe Katliamı yaşanmıştır. 16 Mart 1988’de Irak askerleri tarafından gerçekleştirilen “Enfal operasyonu”nda “Elma kokulu” kimyasal gazlar kullanılarak çoğu çocuk, kadın ve yaşlı 6.357 Halepçelinin canına kıyılmıştır.

Bu katliamın ardından 14.765 kişi ağır derecede yaralanmış ve on binlerce insan başka yerlere göç etmek zorunda kalarak yersiz yurtsuz bırakılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre kullanılan kimyasal gaz 43.753 kişinin ölümüne, 61.200 kişinin sakat kalmasına ve günümüze kadar etkisini gösterebilen özürlü doğumlara neden olmuştur.

Biz Mazlumder olarak; devletlerin gerek tekil gerekse de sistematik olarak hak ihlallerine sebebiyet verdikleri ve daha sonra bu hak ihlallerini gerekçe göstererek “kurtarıcı (!) olarak” gelen uluslarası kuruluşlar ve devletlerce sürekli işgal ve sömürüye maruz kalan coğrafyamızın felaha kavuşmasını diler; tarihin en vahşi cinayetlerinden birisi olan Halepçe katliamının sorumlularını bir kez daha lanetler, savaşların sivillere zarar verdiği andan itibaren artık insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve bu suçların işlenmesine sessiz kalanların da ortak olduğunu ifade ederiz.

Huzeyfe GÜLTEKİN
Mazlumder Ankara Şubesi
Yönetim Kurulu Üyesi

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-03-16