Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Saldırılar Kabul Edilemez!

07.05.2014 tarihinde gece saatlerinde Altındağ'da Suriyeli sığınmacıların bir kişiyi darp ettiği iddiasıyla toplanan bir grup, Suriyeli sığınmacılara saldırıda bulunarak sığınmacıların kaldıkları binayı taşlamış, olay yerine intikal eden çevik kuvvet ekipleri saldırgan grubu dağıtmasının ardından sığınmacıları Altındağ Polis Merkezi'ne götürmüş, bu esnada yeniden toplanan grup ise Suriyeli sığınmacıların ikamet ettiği binayı kundaklayarak ateşe vermiş ve bina ancak saldırganlar tarafından sokağa girmesine engel olunmak istenen itfaiye araçlarının müdahalesiyle söndürülebilmiştir.

MAZLUMDER İnsan Hakları gözlemcileri bölgede yaptıkları gözlemler sonucunda, Suriyeli sığınmacılar tarafından mesken olarak kullanılan binanın daha öncesinde madde bağımlıları tarafından kullanıldığı, daha sonra  da birkaç kişinin vesile olmasıyla çoğunluğu gençlerin oluşturduğu 50-60 arasında sığınmacının bu binada kalmaya başladığı, madde bağımlısı gençlerin zaman zaman binada ikamet eden Suriyeli sığınmacılara karşı camlarını kırma ve tehdit etme şeklinde saldırılarda bulunduğunu tespit etmiştir.Yine son olayın da benzeri bir sürtüşmenin sonucunda mahallede ikamet eden başka kimselerin de destek vermesiyle meydana geldiği bilgilerini edinmiştir. Bölgede yaşayan halkın çoğunluğunun yoksul olması ve çalışanların ‘’ucuz işçi’’ olmasından dolayı, istihdam olan ve yardım ulaştırılan suriyelilere karşı korkulacak derecede karşıt söylemler geliştirmelerine sebep olmuştur.

Başbakan Erdoğan'ın "Şu anda Suriye'yle savaştayız" diyerek Türkiye'nin de çeşitli yöntemlerle müdahil olduğunu teyit ettiği Suriye'de yaşanan iç savaşın olumsuz etkilerinden kaçmak amacıyla ülkemize sığınmış olan Suriyelilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasının Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğunda olduğu izahtan varestedir.

Devlet yetkilileri yaşam ve barınma hakları başta olmak üzere, Suriyeli sığınmacıların insan onuruna yaraşır bir hayat sürmelerini temin edecek bütün temel hak ve özgürlüklerini sağlamakla yükümlüdür. Ülkemize sığınmış olan Suriyelilerle, onların yaşadıkları bölgede ikamet eden vatandaşlar arasında sosyal ve ekonomik sebeplerden dolayı oluşan gerilimli ortamın insan haklarının ihlal edilmesine zemin hazırlayacağı aşikardır. Bu sebeple uluslararası standartların işaret ettiği üzere mülteci kampları dışında yasamlarını devam ettirmeye çalışan sığınmacıların hayatlarını devam ettirdikleri bölgelerde oluşan bu tip gerilim ve düşmanlıkların önlenmesi için devletin gerekli hayati tedbirleri bir an önce alması kaçınılmaz bir mecburiyettir.

MAZLUMDER olarak geri dönülemez sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için; acil olarak başta Suriyeliler olmak üzere bütün sığınmacılara mülteci statüsünün verilmesinin, kamplarda misafir edilemeyen Suriyeli sığınmacıların temel hak ve özgürlüklerinin korunması için gerekli önlemlerin alınmasının, somut olayda suçluların hızlı ve etkili bir soruşturmayla tespit edilerek cezalandırılmasının, uygun sosyal politikaların derhal tatbik edilmesiyle bölgede Suriyeli sığınmacılarla mahalleli arasında yaşanan gerginliğin giderilmesinin gerektiğini ve kısa sürede yabancı düşmanlığına dönüşen söylemlerin arkasında yatan işsizlik ve yoksulluğun giderilmesi için bölge halkının ihtiyacına cevap verecek iyileştirilmeler yapılmasını önemle vurguluyoruz.

Mehmet Can ÇAĞLAYAN

MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı