ANKARA İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU’NUN 379. HAFTA BASIN AÇIKLAMASI

ANKARA İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU’NUN  379. HAFTA BASIN AÇIKLAMASI

Değerli basın mensupları, kıymetli katılımcılar hoş geldiniz.

28 Şubat darbe sürecinde adil yargılanma hakkı ihlal edilerek, hukuki meşruluğu olmayan gerekçelerle Salih Mirzabeyoğlu’na verilen hapis cezasını Bolu F tipi cezaevi önünde protesto etmek ve basın açıklaması yapmak isteyen gruba karşı güvenlik güçleri orantısız ve haksız müdahale etmiştir. Aralarında çocukların ve yaşlıların da olduğu gruba biber gazı atılmış, kişiler coplanmış kimi göstericiler yaralanırken kimileri de gözaltına alınmıştır. Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüş hakkını kullanan kişilere yapılan bu müdahale temel hakların ihlalidir. Bu insan hakları ihlalini gerçekleştiren güvenlik güçlerine karşı yetkililerin adaletin tesisi için gerekli soruşmayı başlatması gerekmektedir.

İsrail'in, 31 Mayıs 2010  tarihinde uluslararası sularda, insani yardım gemisi Mavi Marmara’ya yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin dilediği “özür” sonrasında kamuoyunda ve basında, iki devletin karşılıklı anlaşması yoluyla faillerin ceza yargılamalarından muaf tutulacağı haberleri yer almaktadır. Özür ve tazminat karşılığı İsrailli saldırganlara yargı muafiyeti tanımak Anayasa’yı ve Uluslararası Sözleşmeleri açıkça çiğnemektir. Özür ve tazminat karşılığı İsrailli saldırganlara yargılamaktan muaf tutmak, her ne cinayet ve hukuksuzluk işlerse işlesin İsrail'in dokunulmazlığa sahip olduğu şeklindeki inancın Türkiye eliyle tahkim edilmesi demektir. Türkiye’nin devlet olarak sorumluluğu kendi vatandaşlarının ve insanların can, mal ve haysiyet güvenliğini sağlamaktır, İsrail’in uluslararası ortamlarda ABD ve İngiltere korumasıyla sahip olduğu kötü şöhreti parlatmak değil.

Çözüm süreci ile birlikte PKK 8 Mayıs itibariyle sınır dışına çekilmeye başlamıştır.  Kürt meselesinin çözümüne yönelik umutların arttığı bir zamanda çözümü akamete uğratacak söz ve davranışlardan kaçınılması ve barış sürecinin sorunsuz yürütülmesi herkesin ortak sorumluluğudur. Bu anlamda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ ın PKK’nin çekilmesine dair beddua nitelikli açıklamaları talihsizlikle karşılıyor, bu süreçte her iki tarafın da üslup ve davranışlarında  daha hassas ve duyarlı olunmasını tavsiye ediyoruz

Basına yansıyan haberlere göre daha önce Avukat Zübeyde Kamalak'ın başörtüsüyle katıldığı duruşmayı erteleyen hâkim, bu kez Danıştay'ın kararına uyarak, başörtülü avukatla duruşma gerçekleştirmiştir. Ve yine siyasi partilerin anayasa hazırlık komisyonunda kamuda başörtüsüne özgürlük konusunda uzlaşmaları olumlu olarak gördüğümüz işaretlerdir. Başörtüsüne yönelik tüm fiili yasaklamaların son bulmasını umuyor zulmün baki kalamayacağını ifade ediyoruz. Barış ve insanî değerlerin hâkim olduğu bir ortama kavuşmayı, teşrif etmiş olduğumuz Recep ayında Allahtan temenni ediyoruz.11.05.2013

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu

MAZLUMDER Ankara Şube Adına