ASKER CANER BAHAR’IN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ AYDINLATILMALIDIR!

MAZLUMDER Ankara Şubesi yöneticileri, 2009 yılında, askerliğini yaptığı Kastamonu’da başından vurulmuş bir halde bulunan, ölümünde birçok şüpheyi barındıran Caner Bahar’ın Askeri Mahkeme’de görülen duruşması nedeniyle baba Ramazan BAHAR’ın da katılımıyla basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını, MAZLUMDER Ankara Şubesi adına, Şube Başkanı Mehmet Can ÇAĞLAYAN’ın okumasının öncesinde MAZLUMDER Ankara Şube Yöneticilerinden Mehmet GÖKSU önemli istatistiksel verilerle asker ölümlerini anlattı ve baba Ramazan BAHAR oğlunun ölümü sonrasında yaşadığı süreci ifade etti. Basın açıklamasının ardından üye ve yöneticiler, asker babası olan Ramazan BAHAR’a eşlik etmek ve gözlemci olmak amacıyla Caner Bahar’ın duruşmasına katıldılar.

22.05.2013

ASKER CANER BAHAR’IN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ AYDINLATILMALIDIR!

Zorunlu askerlik yasası gereğince askerliğini yapmak üzere birliğine teslim olan on binlerce gençten biri olan Caner BAHAR, Kastamonu’da askerliğini yaparken 4 Şubat 2009 tarihinde başından vurulmuş olarak bulunmuş, ölümü, Askeri yetkililer tarafından “intihar” olarak değerlendirilmiştir.

Caner BAHAR’ın ölümünün sonrasında başlayan soruşturma, Askeri Savcılık tarafından takipsizlikle sonuçlandırılmış, ancak süreç içerisinde yapılan incelemeler sonucunda, intihar etmek için kullandığı iddia edilen silahtan çıkan boş kovanların değiştirildiği, silahlık duvarında ikinci bir mermi izinin bulunduğu, ancak bu durumun olay yeri inceleme tutanaklarına geçirilmediği, otopsinin usulüne uygun yapılmadığı ortaya çıkmıştır.

Caner Bahar, Türkiye’de kışlalarda şüpheli bir biçimde hayatını kaybeden binlerce askerden birisidir.

15 Mayıs 2012 tarihinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın kendisine sunulan bir soru önergesine vermiş olduğu cevaba göre;

1990'dan bu yana;

“3 bin 813 asker ve Türk Silahlı Kuvvetleri ( TSK ) personeli intihar ya da kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.

Son 22 yılda 2 bin 221 kişi intihar etmiş, 1602 kişi de "kendini askere elverişsiz hale getirmeye çalışırken", silah kazası veya askeri araç kazası ya da yılan sokması, yıldırım düşmesi, elektrik çarpması ya da düşme sonucu yaşamını yitirmiştir.”

TBMM’de bir komisyon kurularak, bu konu araştırılmalı, ölümlere ilişkin şüpheli noktalar aydınlatılmalı, intihar dahi olsa,  kışlalarda bu kadar yüksek oranda meydana gelen “ intiharların” nedeni sorgulanmalıdır.

Bu ihlallerin son bulması için başta askeri disiplin ve cezaevleri olmak üzere ihlallerin gerçekleşmesine zemin oluşturan tüm askeri birimlerin sivil denetimlere açılarak şeffaf hale getirilmesi zorunludur.  Bu nedenle 2011 yılında onaylanan Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme’nin Seçmeli Protokolü (OPCAT)’in önerdiği biçimde etkin ve bağımsız denetim mekanizması biran önce oluşturulmalı ve söz konusu askeri birimlerde bu mekanizmanın görev kapsamına alınmalıdır.

Askeri Mahkemeler kaldırılmalı, kışlalarda meydana gelen suçlar, sivil mahkemelerde görülmelidir.

Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” ile “Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi”nin 18. maddeleri;

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesi ve Anayasa’nın 24. ve 25. maddelerinde güvence altına alınan “düşünce, inanç ve vicdan özgürlüğünün” meşru bir kullanımı olan vicdani ret hakkı tanınmalı,  zorunlu askerlik uygulamasına son verilmelidir.

MAZLUMDER olarak, bu konu özelinde kurduğumuz “Kışlalarda Şüpheli Ölümler Komisyonu” aracılığıyla Caner BAHAR’ın şüpheli ölümü, genelde ise tüm şüpheli asker ölümleri ve işkence olaylarının karanlıkta kalmaması için bu davaların takipçisi olmayı sürdüreceğiz.

Mehmet Can ÇAĞLAYAN

MAZLUMDER Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi