Darbeciler Yargılanmalı

26.02.07, Ankara

Darbeciler Yargılanmalı

28 Şubat darbe sürecinin 10. yılında Mazlumder Ankara Şubesinin öncülüğünde bir grup sivil toplum örgütü Yüksel Caddesi insan hakları anıtı önünde meşaleli eylem yaptı.

Eylemde konuşan Mazlumder Ankara Şube Başkanı Av. Emrullah Beytar, 28 Şubat darbesinin İnsan hak ve özgürlüklerine büyük darbe vurduğunu dile getirerek hukuk devleti anlayışının geriye gittiğini söyledi. Beytar, "Binlerce öğrenci yasakçı uygulamalarla üniversite öğreniminden mahrum edilmiş, çok sayıda kişi haksız yere işinden uzaklaştırılmıştır. Öğrenim özgürlüğü ve çalışma hakkı yanında inançların ifade edilmesi ve örgütlenmesine yönelik olarak da ciddi kısıtlamalar gerçekleştirilmiştir" dedi.

Beytar, darbenin toplumsal barışa zarar verirken, yargı üzerinde kurulan baskılar nedeniyle yargının bağımsızlığı ilkesinin de ortadan kaldırıldığını dile getirerek, "Özel hayatın gizliliği, keyfi izleme mekanizmaları aracılığı ile yok edilmiştir. Özel işyerleri resmi ideoloji algılamaları ile tasnif edilerek hedef gösterilmiş, sendika, dernek, vakıf ve partilere yönelik baskılar artırılmıştır." dedi.

Beytar, yeni darbelerin tekrarlanmaması için 28 Şubatın hukuk dışı eylem ve işlemlerinin sorumlularının yargı önüne çıkarılmaları gerektiğini belirterek, Silahlı Kuvvetler iç mevzuatının yeniden ele alınarak uluslararası standartlara aykırı ve müdahalelere ortam oluşturan düzenlemelerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2007-02-26