"HER DAİM ADALET HAKİM , HUKUK ÜSTÜN OLSUN"

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü , MAZLUMDER Ankara Şubesi Basın Açıklaması:

"HER DAİM  ADALET HAKİM , HUKUK  ÜSTÜN OLSUN"

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, 71 yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul ve ilan edilmiştir. İnsan hakları kavramı bütün bir insanlık bilincinin kendisi için kendisini merkeze alarak ürettiği temel ve kapsayıcı bir değerdir.

Evrensel insan hakları, zaman, mekân, kültür, inanç sınırı olmaksızın herkes, her millet için gerekli ve geçerlidir. İnsan haklarını değerli kılan, insanın yaradılışı ve onurudur. İnsan, haklarına doğuştan ve kendiliğinden sahiptir. İnsan onuruna saygısı olan her devlet, her kurum, her kişi bu haklara hassasiyet göstermek, kullanılmasını kolaylaştırmak ve desteklemek zorundadır.

Doğrudan insan olmakla elde ettiğimiz bu haklar, yasal gerekçe ve güvenceyle var değildir, aynı şekilde yasal gerekçelerle de yok edilemez, edilmemelidir.

Evrensel beyannameye rağmen önceki yıllarda olduğu gibi 2019 yılında da insan hakları ihlallerinin yaşandığı, gündem olduğu bir yıl olmuştur. Dünyada toplu katliamlar, savaşlar ve insanlık suçları gibi ağır insan hakları ihlalleri, B.M. güvenlik komitesinin 5 daimi üyesine tanınan veto hakkı ve menfaatleri nedeniyle engellenmemekte, çoğu zaman zalimler korunmaktadır.

2019 yılında dünyada dikkat çeken, can yakan zulümler, ağır hak ihlallerini sıralayacak olursak; Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlu Müslümanlara uyguladığı sistematik insanlık dışı yaptırımlar, Yemen’de yaşanan iç savaş dolayısıyla hedef alınan siviller ve yaşanan insanlık dramı, Mısır darbecilerinin işkenceleri, idamları, Seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’nin şehadeti, Yeni Zelanda cami baskını, Tayland Müslüman mahallesine yapılan kanlı baskın, Keşmir sorunu ve yaşanan ihlaller, Myanmar’daki etnik kıyım, Suriye savaşı dolayısıyla yaşanan ihlaller, Suud ailesinin muhaliflere uyguladığı baskı, tutuklama, işkence ve idam gibi uygulamalar, Irak ve İran’daki gösterilerin orantısız güç ile bastırılması, Siyonist İsrail devletinin Filistin halkına karşı saldırıları ve yaptırımları, Libya iç savaşı dolayısıyla yaşanan sıkıntılar, dünyada islamofobi ve yabancı düşmalığının artışı, Latin Amerika ülkelerinde yaşanan darbe girişimleri ve hükümetlerin göstericilere karşı tutumu vb ihlaller 2019 yılında öne çıkan ihlaller olarak dikkat çekmektedir.

Ülkemizde 2019 yılında özellikle toplanma ve gösteri hakkına yönelik müdahaleler, tutukluluk sürelerinin uzun olması, Ohal dönemi KHK larından kaynaklı ihlaller, güvenlik soruşturmalarının doğurduğu mağduriyetler, yargıda yaşanan hukuksuzluklar, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, Sivas davası sanıklarına dönemin siyasi atmosferi gereği  verilen cezalar nedeniyle halen cezaevindeki haksız mahkumiyetlerinin devam etmesi, dikkat çeken hak ihlalleri olarak sayılabilir.

MAZLUMDER olarak insanların can, mal, nesil, akıl ve inancını koruma temelinde; bir arada, eşit ve adil bir yaşamı diliyoruz. İnsan hakları mücadelesini “kulla kulluğa karşı bir mücadele” olarak görmekten hareketle; tek bir insanımızın dahi yaşam, güvenlik, özgürlük, eşitlik ve diğer haklarının gayrimeşru şekilde ihlal edilmemesini istiyoruz. İnsan hakları günü vesilesiyle, İnsanca yaşama, hakların korunduğu, ihlallerin olmadığı, herkes için hukukun gözetildiği, adaletin uygulandığı, gözyaşının dindiği, sürgünlerin, soykırımların, zulümlerin yaşanmadığı bir dünyanın inşa edilmesi ve zalimlerden hesap sorulabilmesi için; hep birlikte çalışmalıyız çağrımızı yeniliyoruz.

MAZLUMDER ANKARA ŞUBESİ

10.12.2019