HUKUK DEVLETİ İŞKENCE İDDİALARINA KAYITSIZ KALAMAZ
Enver AYDEMİR dini inançlarına aykırı olduğu ve ailesine ve kendisine ikinci sınıf yurttaş muamelesi yapıldığı gerekçesiyle zorunlu askerlik yapmayı reddetmiş, bunun sonucunda da Eskişehir Askeri Cezaevinde iki yıl hapis cezasıyla cezalandırılmıştır.

Enver Aydemir; Maltepe Askeri Cezaevinde kameralar altında falakaya yatırıldığını er ve erbaşların sözlü ve fiziki saldırısına uğradığını, cezaevi hücresinde dört gün boyunca kelepçeli olarak tutulduğunu ve ayrıca cezaevi müdürü Albay'ın odasında iki erin ellerini ve kollarını tuttuğu halde Albay tarafından defalarca yumruklandığını ve işkence gördüğünü iddia etmektedir.

Bütün bu işkence iddiaları kamuoyuyla paylaşıldığı, yazılı ve görsel basında yer bulduğu halde savcılıkların halen işlem başlatmamış olması hukuk devleti prensibiyle örtüşmediği gibi, hukuk devleti kavramını da zedelemektedir.

Tüm bunların üzerine Enver AYDEMİR'in eşi, annesi ve babası 4 Ocak günü Eskişehir Askeri Cezaevine gelerek hükümlü ile görüşmek istemiş, cezaevi personeli Enver Aydemir'in eşinin ve annesinin görüşme talebini "başörtülerini kelebek modeli bağlamadıkları" gerekçesiyle geri çevirmiştir.

Enver Aydemir'in ailesine bu uygulamaya ilişkin herhangi bir yasal mevzuat sunulamamış ve "emir kulu" olmaktan başka mazerete sığınılamamıştır.

Adı işkence iddiaları ile birlikte anılan Maltepe Askeri Cezaevinde bile ailesi, Enver Aydemir'le herhangi bir kılık kıyafet dayatması olmadan görüşebilirken, Eskişehir Askeri Cezaevinde yapılan uygulama bu yasağın kişisel fantezilerden ibaret olduğu izlenimi vermektedir.

Yurttaşların kılık kıyafetlerine bile hükmetmeye çalışan "tanrı-ordu" anlayışı, modern zamanlarda hukuk devleti kuramına karşı yenilmeye mahkumdur.

Kurumların saygınlıklarını ve güvenilirliklerini daha fazla yitirmemeleri, insan hakları ihlalleri ve işkence iddiaları karşısında takınacakları tavra doğrudan bağlıdır.

Bütün ilgilileri, saygınlığını ve güvenilirliğini kaybetmekten korkan bütün kurumları; Enver Aydemir'in kendisine işkence yapıldığı iddiaları karşısında sorumluluk almaya, savcılıkları işkence iddialarını soruşturmaya ve ilkel zamanlardan kalma kılık kıyafet dayatmalarından vazgeçmeye davet ediyoruz.

Üstün BOL
MAZLUMDER Ankara Şubesi Başkanı