İlham Tohti için Çin Büyükelçiliği Önünde Basın Açıklaması

Çin mahkemelerinde ‘bölücülük’ suçlamasıyla müebbet hapse mahkum edilen Doğu Türkistanlı akademisyen İlham Tohti için Ankara’da yer alan Çin Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Mazlumder Ankara Şubesi olarak “İşgal Son Bulsun, Doğu Türkistan Halkına Özgürlük!” yazılı pankartıyla destek verdiğimiz basın açıklamasında, açıklamayı okuyan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah EFENDİGİLUluslararası alanda da Tohti kardeşimizin diğer tutuklu kardeşlerimizin hakkını sonuna kadar arayacağımızın bilinmesini isteriz.” ifadelerini kullandı.

Açıklamayı okuyan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah EFENDİGİL açıklamada “Çinlilerin ve Uygurların haklarının dahi aynı cümlede savunulması ya da konuşulmasını suç sayan ve bunu en ağır şekilde cezalandırmayı seçen Pekin yönetimi yeni Urumçi ve İlişku olaylarının patlak vermesini istemektedir.” ifadelerini kullandı.Efendigil, “Uluslararası alanda da Tohti kardeşimizin diğer tutuklu kardeşlerimizin hakkını sonuna kadar arayacağımızın bilinmesini isteriz.” dedi.

Basın açıklaması sırasında: “Freedom for Eastern Turkistan, Stop Chinese Massacre Against Uyghurs” ve “İşgal Son Bulsun, Doğu Türkistan’a Özgürlük!” yazılı pankartlar açılırken, Çin Halk Cumhuriyeti bayrağı yakıldı.

Mazlumder Ankara Şube, açıklamanın ardından bir heyetle Çin Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2014-09-28