Kadife Darbe Süreci Devam Ediyor

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmaması yönündeki kararı hiç şüphesiz kısmi bir rahatlamaya sebep olmuştur. Ancak bu mahkemenin, 411 milletvekilinin oyuyla kabul edilen çok sınırlı bir anayasa değişikliğini bile yetkisini aşarak iptal ettiği unutulmamalıdır. Milletin iradesini ayaklar altına alan, meclisi işlevsiz kılan bu kararı unutarak, AK Parti'nin kapatılmamasına sevinmek kendi kendini avutmaktan başka bir şey değildir. Ergenekon tutuklamalarına rağmen yaşanan 'kadife darbe' süreci hala devam etmektedir. Geçmişte yaşanan, en azından sorumluları hala hayatta olan ve etkileri hala devam eden 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat müdahalesine yönelik ciddi bir yargılama süreci başlatılmadıkça rengi ve çeşidi ne olursa olsun darbe teşebbüsleri var olmaya devam edecektir. Ergenekon davası da bu çerçevede değerlendirilmelidir. Kamuoyundaki beklenti, ucu kime dokunursa dokunsun sonuna kadar gidilerek darbecilerin 'sivil yargı' önüne çıkarılması yönündedir. Bu süreç, insan haklarını devlet için tehlikeli gören ergenekoncuların, darbecilerin, darbe girişimcilerinin insan haklarına zarar vermeden aydınlatılmalıdır.

Darbelere ve darbe teşebbüslerine muhattap olanlar eğer darbecilerden bir farkları varsa inisiyatif olmak zorundadırlar. Bu çerçevede, bir an önce vesayet sistemi savunucularıyla uzlaşma siyasetinin terk edilerek, radikal bir hesaplaşmaya gidilmesini bekliyoruz. 'Darbeciler yargılansın, darbe dönemlerinin karanlık olayları aydınlatılsın ve Türkiye darbe anayasalarından kurtarılsın' diyoruz.

Ümit Mert

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği