LYS SINAVLARINDA YAŞANABİLECEK BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI HAKKINDA DUYURU

Ankara'da, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda adaylar için halen sınav gözetmenleri tarafından sınav girişi esnasında keyfi başörtüsü yasağı uygulanmaktadır. BU tarihten önce sınavlara girmiş öğrencilerden aldığımız telefonlarda sınav gözetmenlerinin tutanak tutmakla tehdit ettikleri ve bunun da adaylar için "sınavımız iptal edilebilir" endişesi doğurduğu görülmektedir. Bu konu ÖSYM ve YÖK'e derneğimiz tarafından bildirilmiş olup, gerekli önlemlerin alınması talep edilmiştir.

Ayrıca, MAZLUMDER avukatları tarafından konu ile ilgili bir kriz masası oluşturmuş olup, sınav girişi esnasında başörtüsü yasağı ile karşılaşan öğrencilere hukuki destek verilecektir.

Sınava alınmayan adayların, keyfi muameleye maruz kaldıkları takdirde derhal aşağıda verdiğimiz örneğe benzer bir tutanak tutmaları gerekmektedir. Ayrıca, 0541 435 77 95 nolu kurumsal numaramızdan bize ulaşabileceklerdir.

MAZLUMDER ANKARA ŞUBE BAŞKANI

Av. Şerife Gül ARIMAN

TUTANAK ÖRNEĞİ Tarih/Saat

TUTANAKTIR

.../../..... günü saat: .....'de Lisans Yerleştirme Sınavı'na girmek üzere ............................... Okulu/Lisesi'ne geldim. Sınav gözetmeni olduğunu belirten .................. isimli kişi, sınıftan çıkmamı, bu şekilde sınava giremeyeceğimi , sınava bu şekilde alabilmeleri için kendilerinde bir yazı bulunmadığını, kulaklarımın açıkta kalması gerektiğini, yönetimden bu şekilde bilgi aldığını vs..(hangisi durumunuza uyuyorsa) belirtti. Lisans Yerleştirme Sınavı'na başörtülü giremeyeceğim yönünde bir hukuki engel bulunmadığını, söz konusu sınava girmemin anayasal hakkım olduğunu, hiçbir yönetmelik, tebliğ veya şifahi sözler ile anayasal haklarımın sınırlandırılamayacağını belirttim. İsteğim dışında, mecbur bırakılarak sınıftan çıkartıldım/ (ya da sınav gözetmeni tarafından kötü bir muamele gerçekleştirilmişse bundan bahsedilebilir, sınava girilmiş ama öncesinde böyle bir konuşma geçmişse psikolojisinin ve konsantresinin bozulduğu, keyfi olarak bekletildiği, arkadaşlarından farklı muameleye tabi tutulduğu gibi olay esnasında yaşanan olumsuzluklar metne eklenebilir)

İzahatıma rağmen sınıftan çıkartılmam sebebiyle iş bu tutanağı tutma zarureti hasıl olmuştur.

Mağdur Kişi

İsim/ İmza

Sınıftan Çıkartan İlgili Kişi ( İlgiliden imza istenir ve alınamazsa 3 tanığa ihtiyaç vardır. İlgili imza atmak istemezse imzadan imtina etti şeklinde belirtilir.) İsim/ İmza

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2011-06-17