MAZLUMDER Çin Büyükelçiliğinde İftar ve Basın Açıklaması Gerçekleştirdi

MAZLUMDER Çin hükümetinin Doğu Türkistan halkına yönelik oruç ibadeti yasaklamasına ilişkin Çİn Büyükelçiliği önünde iftar açıp basın açıklaması yaptı.

Açıklamada ''İşgal Son Bulsun, Doğu Türkistan Halkına Özgürlük'' '' Bu Ülkede Oruç Tutmak Yasak''  pankartları açıldı.

Doğu Türkistanlı vatandaşlarında ilgi gösterdiği iftarın ardından MAZLUMDER Genel Başkan Ahmet Faruk Ünsal basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın ardından grup halinde İsrail Büyükelçiliği konutu önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Basın Açıklamasının Tam Metni

İŞGALCİ ÇİN YÖNETİMİNİ BASKI VE İŞKENCELERE SON VERMEYE DAVET EDİYORUZ

Ramazan ayıyla birlikte yıllardır Çin yönetiminin işgali altında yaşam mücadelesi veren, Doğu Türkistan halkına yönelik baskıların arttığı görülmektedir. Daha önce Müslüman Uygur'ları iş bahanesi ile zorunlu göçe tabi tutan, aynı aile mensuplarını farklı eyaletlerde ikamete mecbur eden, gece yarısı baskınlarıyla evlerinden aldığı Uygur'ları "kayıp" eden, namaz kılmak dahil iş performansını azalttığı gerekçesiyle insanların dini/şahsi alanına müdahale eden işgalci Çin yönetimi, baskılarını artırarak Müslüman Uygurlara zorla oruç bozdurmaktadır.

İşgalci Çin resmi kaynakları yaptıkları yazılı açıklamalarla Doğu Türkistan'da memurlar, öğrenciler ve öğretmenlerin oruç tutmasını yasaklamıştır. Turfan ticaret işleri bürosunun internet sitesinden yapılan açıklamada "Kamu görevlileri ve öğrenciler oruç tutamaz ve diğer dini faaliyetlere katılamaz"denilmekte, yine İşgalci yönetimin resmi radyolarında "Parti üyeleri, öğretmenler ve gençler Ramazan faaliyetlerine katılamaz" ibaresi yer almaktadır. İşgalci yönetimin barbarca uygulamalarından biri de on sekiz yaş altı öğrenci, memur, kadın ve gençlerin camiye gitmelerini aldığı bir kararla yasaklamasıdır.

Bununla birlikte işgal yönetiminin Doğu Türkistan'da oruçlu Müslüman Uygur'lara yemek organizasyonu düzenlediği, yemek yemeyi reddedenlere zorla yemek yedirildiği, iş çıkışlarında Müslümanların iftarlara katılıp katılmadığının takip edildiği, katılanların polis marifetiyle soruşturmaya tabi tutulduğu belirtilmektedir.

İşgalci Çin yönetimi bütün hukuki ve ahlaki metinleri çiğnerken, din/inanç ve ibadet özgürlüğünü ayaklar altına alırken, insan hakları ticareti yapan "modern, batılı" ülkelerin gözlerini ve kulaklarını kapamış olması, ağızlarından Doğu Türkistan'ın mazlum halkına yönelik tek bir cümle çıkmaması bu devlet ve üst kuruluşlarının alıştığımız ve artık olağan karşıladığımız bayağılıklarındandır. İşgalci Çin yönetimi insan hakları örgütlerinin ve uluslararası gözlemcilerin Doğu Türkistan'da gözlem ve araştırma yapmasına izin vermediği için yaşananların vahameti tam olarak anlaşılamamaktadır.

İşgalci Çin yönetimini ve uluslararası partnerlerini, işgal ettiği Doğu Türkistan topraklarında yaşayan Müslümanların en temel haklarını engellemekten vazgeçmeye; Doğu Türkistan halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı duymaya, onlarca yıldır sürdürdüğü baskı ve işkencelere son vererek sorumlularını yargı önüne çıkarmaya davet ediyoruz.

Evrensel kabul görmüş ve hukuk tarafından garanti altına alınmış inanç ve ibadet hürriyetini ayaklar altına alan, pervasızca çiğneyen ve yok sayan işgalci Çin yönetimini lanetliyoruz. İşgal güçlerini insan haklarına saygı duymaya davet ediyor; Doğu Türkistan'da gerilimin artması ve sonrasında yaşanabilecek bütün olumsuz gelişmelerden işgal yönetiminin sorumlu olacağını hatırlatıyoruz.

Ahmet Faruk ÜNSAL

MAZLUMDER Genel Başkanı