Mısır Büyükelçiliği önünde eylem!

Mısır'ın Yardım Konvoyuna Uyguladığı Ambargo

Savaş Suçudur

Mısır hükümeti İsrail'in 2009 yılında Gazze'ye yaptığı saldırılar sırasında Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı Refah Kapısı'nı kısıtlı olarak kapatmış ve yardımların ulaşmasını engellemişti. Halen savaşın etkileri devam eden Gazze, hem İsrail hem de Mısır ablukası ile adeta açık bir hapishane halinde, yaralarının sarılmasını ve özgürlüğünü beklemektedir.

Gazze'nin yaralarını sarmak ve insani yardım götürmek üzere 17 farklı ülke insanı ile oluşturulmuş Filistin'e Özgürlük Konvoyu Mısır hükümetinin ambargosu ve saldırısı ile karşılaşmış ve Gazze'ye girişi engellenmiştir.

500 kişiden oluşan Filistin'e Özgürlük Konvoyu, Gazze'ye 150'ye yakın araç, ayni ve nakdi yardımları götürmek üzere İngiltere'den yola çıkmıştı.

"Gazze'ye Yol Açık" sloganıyla yola çıkan konvoy, güzergahındaki tüm ülkelerle gerekli anlaşmaları yapmış ve herhangi bir engellemeye maruz kalmadan 27 Aralık tarihinde Gazze'ye ulaşmayı planlamıştı.

Ancak, tüm Avrupa, Türkiye, Suriye ve Ürdün'ü geçmesine rağmen Mısır'ın kapılarını açmaması ile yardımlar Gazze'ye ulaştırılamamış ve Mısır hükümeti Ariş Limanında ablukada tuttuğu yardım konvoyunun bazı araçlarına el koymak istemiş ve 5 Ocak tarihinde taşlı sopalı saldırıda bulunmuş; pek çok kişinin yaralanmasına sebep olmuştur.

Yardım konvoyunun defalarca müzakere yapmasına rağmen Mısır hükümetin sergilediği bu duruş ve müdahalelerini asgari uygarlık ve insan hakları değerleriyle izah etmek mümkün değildir.

İnsani yardım ya da barışı koruma misyonunda yer alan personel, tesis, materyal, ünite veya araçlara engel olunması veya saldırı düzenlenmesi BM konvansiyonları, uluslararası sözleşmeler ve uluslararası örf ve adet hukuku açısından savaş suçu olarak ifade edilmektedir.

Mısır hükümeti barış koruyucu misyonları ve insani yardımları engelleyerek ve yardım götüren sivillere yönelik saldırılarda bulunarak savaş suçu işlemiştir.

Gazze'ye yardım götürmek için Mısırda bulunan ve mısır polisinin saldırısına uğrayan kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz.

Dünya kamuoyunun vicdanına duyurulur.

MAZLUMDER ANKARA ŞUBESİ

IHH ANKARA