Mısır’ın yönetimi, Mısır halkının sivil iradesine aittir

Mısır'da 2011 yılında gerçekleşen Tahrir devrimi ve sonrasında yapılan seçimler ile Mısır demokrasisinde milat niteliğinde bir dönüşüm yaşanmıştır. Seçildiği günden bu yana eski rejim kalıntıları ile boğuşan, jüristokratik müdahalelere maruz kalan Mursi kimi uygulamaları ile de tepki çekmiş ve eleştirilmiştir. Bu gelişmelerin ardından Mısır’da Mursi aleyhinde protestolar başlamıştır. Ancak bugün, seçimlerle başa gelmiş sivil yönetime karşı ordu tarafından ikinci kez bir darbe gerçekleştirilmiştir. Halk tarafından seçilmiş iktidara yönelik bu darbe, Mısır’da demokrasi ve özgürlükler adına kaygı verici bir gelişmedir.

Darbeler, hangi siyasi iktidara karşı olursa olsun kabul edilemez ve kınanması gereken anti-demokratik uygulamalardır. Darbeler ve askeri yönetimler, dünyanın her yerinde temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, sıkıyönetimlerle birlikte faili meçhullerin yaşandığı, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin azaldığı ve ülkelerin içe kapandığı karanlık dönemleri de beraberinde getirmiştir.

Basına ve kamuoyuna açık ve şeffaf, adil seçimlerle başa gelen siyasi iktidarları değiştirme irade ve salahiyeti yine halkın kendisine aittir ve bu irade Mısır'da yapılan adil ve şeffaf seçimler ile tebarüz etmiştir.

Daha seçimlerin üzerinden bir yıl gibi kısa bir süre geçmişken, eski rejimin sistem ve bürokrat kalıntıları hala ülke üzerinde hakimken, Mursi’nin yaptıkları ya da yapamadıkları nedeniyle siyaseten linç edilmeye çalışılması ve üstelik bir darbe girişimi ile meşru yönetime saldırıda bulunulması sosyal bilimciler ve siyaset bilimcilerce tartışılacaktır.

Bununla birlikte Gazze'deki ablukanın kaldırılması yönünde ve Filistin direnişini destekleyen politikalar geliştiren Mursi yönetimine yönelik bu tasfiye operasyonu, hiç şüphesiz bölgedeki İsrail hükümeti ve siyonist politikalarına hizmet eden bir müdahaledir.

Tüm bunlar yaşanırken demokrasi havariliğini kimseye bırakmayan Batılı güçlerin istemedikleri iktidarlar söz konusu olduğunda, askeri güçler, meşru/gayri meşru örgütler dahil olmak üzere silahlı/silahsız müdahaleye yeşil ışık yakmaları, malum olan maskelerin inmesinden, ikiyüzlülüğün bir kez daha sergilenmesinden ibarettir.

Ordunun yönetimi tekrardan sivil iktidara bırakması ve Mısır halkının iradesini tek meşruiyet kaynağı olarak görmesi konusunda uluslararası toplum ile birlikte Türkiye hükümetinin ve sivil toplum kuruluşlarının ulusal ve uluslararası bir kamuoyu oluşturmaları büyük önem arz etmektedir.

MAZLUMDER olarak Mısır ordusunu, herhangi bir şiddet olayına ve iç çatışmalara mahal vermeden, halkın iradesine saygı duymaya ve yönetimi, seçimle gelmiş siyasi iktidara bırakmaya çağırıyor ve tüm tarafları bu konuda sağduyulu ve hassas davranmaya davet ediyoruz.

Yüksel Serdar OĞUZ
MAZLUMDER GYK Üyesi