ROBOSKİ İÇİN ADALET BEKLİYORUZ

28.12.2011 tarihinde  Şırnak İli Uludere İlçesi Roboski Köyünde Irak sınırına geçmiş olan 17’si çocuk toplam 34 kişi sıfır noktasında Türk Silahlı Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu toplu halde katledilmiş, saldırı sonrasında hiçbir yetkili cenazelerin kaldırılması için olay yerine gelmemiştir.

Saldırıdan sonra yaşananlar; olayın basına yansımasının 14 saat boyunca engellenmesi, devletin sorumluları değil, köylüleri cezalandırıcı, tahkir edici yaklaşımları, “ölmeselerdi kaçakçılıktan yargılanacaklardı” anlayışı ve dahi ölenlerin tabutlarına sarılmış bayrakların tartışılması ve sonuç olarak BİR YIL BOYUNCA SORUŞTURMANIN HİÇ BİR SURETTE DERNİLEŞTİRİLMEMESİ Roboski’nin sadece 34 kişinin yaşam hakkının ihlali anlamına gelmediğini göstermiş ve ailelerin çocuklarını katır sırtlarında taşıyarak köylerine getirdiği görüntüler vicdanlarımıza silinmemek üzere resmedilmiştir.

Siyasi olarak, yargısal olarak yaşanan bu olayın  çözümüne ilişkin hiçbir adımın atılmadığı, oluşturulan Uludere Araştırma Komisyonlarının ortaya koyduğu raporlarının da  vicdanı rahatlatan bilgiler ortaya koymadığı, tanık ve mağdur yakınlarının ifadeleri haricinde şimdiye kadar herhangi bir şüpheli ifadesine başvurulmadığı görülmüştür.

MAZLUMDER olarak, bir yıldır olayın aydınlatılamamış olmasını endişe verici bulduğumuzu belirtir, Katliam sorumlu ve faillerinin yargı önüne çıkarılması için tüm kurumların üstüne düşen görevleri hakkıyla yapmasını, Devlet'in yapılanın bir katliam olduğunu kabul etmesini ve Hükümet'in olayın siyasi sorumluluğunu üstlenmesi çağrımızı yineleriz.

MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı

Av. Şerife Gül ARIMAN