TED GENEL BAŞKANI İLE GÖRÜŞME

TED Ankara Kolejinde  11.12.2012 tarihinde vuku bulan ve basına yansıyan Başörtüsü engellenmesi sonucu doğan hak ihlali  ile ilgili Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk PEHLİVANOĞLU ile 13.12.2012 Saat: 17.00 da TED Genel Merkezi Kızılırmak Cad. No.8 Kocatepe Ankara Dernek Genel Merkezi 4. Kat Genel Başkanlık toplantı salonunda görüşme yapılmıştır. Görüşmeye MAZLUMDER Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Soner KARTAL, Ramazan TEKEŞ, Muhammet ALAN ve İHH Ankara Genel Yönetim Kurulu Üyesi Serkan CODAL sivil toplum kuruluşları adına katılmıştır. TED adına genel başkan Selçuk PEHLİVANĞLU ve iki yetkili kişinin  nezaretinde görüşme yapılmıştır.

Görüşmede basına yansıyan ihlal ile alakalı kurumların rahatsızlığı dile getirilmiş, yapılan bu uygulamanın inanç ve ifade hürriyetine aykırı bir durum doğurduğu dile getirilmiştir. Başörtüsünün kişilerin inançlarından kaynaklanan temel hak ve hürriyet olduğu ifade edilmiştir.

TED Genel Başkanı Selçuk PEHLİVANOĞLU ise kurum adına görüş beyan etme yetkisinin kendisinde olduğu bunun haricinde başka hiçbir TED müntesibinin açıklama yapamayacağını belirterek söze başlamıştır. Bahse konu olan bu olayla ilgili medya üzerinden bilgi sahibi olduklarını belirtmiştir. Vuku bulan hadisenin gerçekleşmiş olduğunu kabul edip bunun TED’in kurumsal bir tutum ve tavrı sonucu değil, oradaki okul yetkilisinin kişisel bir tasarrufu ve engellemesi olduğunu ifade etmiştir. Olayla ilgili uyarıların kişilere yapıldığını belirtmiştir. TED’in başörtüsü yasağıyla anılmasında duyduğu rahatsızlığı dile getirmiştir. Bireysel manada özgürlükler adına en katı dönemde dahi net bir tavır sergilediğini belirterek mevcutta sürdürülen başörtüsü yasağının da kabul edilemez olduğunu belirtmiştir. Bundan sonraki süreçte TED’e bağlı hiçbir kurumda bu tarz bir uygulamanın olmayacağına dair bilgi vermiştir.

Muhammet ALAN

MAZLUMDER Ankara Şube