Temel Hak ve Özgürlükler Devletin Güvenlik Paranoyasına Kurban Edilemez

MAZLUMDER Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gülnur KARA, Hizb-ut Tahrir  üyelerinin stantlarına polis tarafından müdahale edilmesine ilişkin basın açıklaması yapmıştır.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER DEVLETİN GÜVENLİK PARANOYASINA KURBAN EDİLEMEZ

9 Kasım 2014 ve 16 Kasım 2014 günlerinde Hizb-ut Tahrir üyelerinin maruz kaldığı ceza ve mahkumiyetlere dikkat çekmek amacıyla Hizb-ut Tahrir gönüllülerince açılan stantlara polisler tarafından müdahale edilmiştir. Hiçbir gerekçe göstermeksizin stantın kaldırılması istenmiş, bu istekleri reddedilince orda bulunan gönüllü grup gözaltına alınmıştır.

Şu anda Hizb-ut Tahrir üyesi hakkında 12 kişinin “silahlı terör örgütüne” üye olmaktan haklarında verilen mahkumiyet kararları kesinleşmiş, 500 kişi hakkında ise toplam 1828 yıl hapis cezasına hükmedilmiştir.

Kuruldukları ilk yıllardan itibaren silahlı ve şiddete dayalı bir mücadele biçimini benimsememiş ve bunu sürekli ifade etmiş olan Hizb-ut Tahrir, hiç bir şiddet eyleminde bulunmamış olmasına rağmen süreç içerisinde silahlı terör örgütü olarak adlandırılmış ve üyeleri hukuka aykırı, adil olmayan yargılama süreçlerinden geçmiştir/geçmektedir.

Geniş ve muğlak bir terör tanımı üzerine inşa edilen Terörle Mücadele Kanunu, şiddet içermese dahi sistemin “uç” ve “muhalif” olarak gördüğü grupların eylemlerini terör eylemi olarak yorumlamakta ve Ağır Ceza Mahkemeleri aracılığıyla bu gruplar sindirilmeye çalışılmaktadır.

MAZLUMDER olarak vurgulamak isteriz ki Terörle Mücadele Kanunu’n varlığını sürdürmesi ve buna dayalı kolluk güçlerinin şiddeti, keyfi tutuklamalar, uzun tutukluluk süreleri kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının açık ihlalidir. Bu sebeple Terörle Mücadele Kanunu bir an önce kaldırılmalıdır.

İfade özgürlüğünün tezahürü olan basın açıklamaları, meşru siyasi çalışmalar ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakları son dönemlerde aşırı cezalandırıcı ve müdahaleci bir anlayışla baskı altına alınmaktadır. İfade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakları devleti koruma refleksiyle güvenliğe feda edilemeyeceği gibi sistemin tehdit olarak gördüğü muhalif grupların  anayasal hakları çerçevesinde yaptıkları her türlü faaliyetin, ve hükümete yönelik her türlü eleştirilerin “terör suçu” kapsamında kolluk ve yargı faaliyetine konu edilmesi de kabul edilemez.

MAZLUMDER olarak hukukun herkes için gerekli olduğunu bir kez daha hatırlatarak, muhalifleri sindirme aracı olarak kullanılan Terörle Mücadele Kanunu’n tümüyle kaldırılması; başta Hizb-ut Tahrir olmak üzere, siyasi amaçlarına ulaşmada şiddeti bir yol olarak benimsemeyen, böyle bir aracı kullanmayı reddeden örgüt ya da kişilerin maruz kaldıkları haksız uygulamaların bir an önce son bulması gerektiğini belirtir, “Yargı Zulmüne Dur De” standı gönüllülerine yönelik uygulanan hukuka aykırı baskı ve gözaltıların takipçisi olacağımızı duyururuz.

Gülnur KARA

MAZLUMDER Yönetim Kurulu Üyesi